Welke autoverzekering is in Nederland verplicht? - Autodiefstal.info

Welke autoverzekering is in Nederland verplicht?

0

Welke autoverzekering is in Nederland verplicht?

Het is in Nederland een verplichting voor elke auto eigenaar om een verzekering voor de auto te hebben. De verzekering die verplicht is heeft een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit wordt normaal gesproken afgekort tot een WA-verzekering.

Wettelijke aansprakelijkheid

De verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid vergoedt alle schade die je met een auto aan anderen of eigendommen van anderen toebrengt. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed door de WA verzekering. Diefstal wordt alleen vergoed door de allrisk verzekering.

Hoeveel kost het?

Verschillende factoren zijn doorslaggevend voor de premie van de WA. Voor de premie hoogte zijn deze factoren doorslaggevend:

  • aantal jaren zonder schade
  • type auto
  • jaarlijkse aantal kilometers
  • leeftijd
  • woonplaats
  • hoogte van het eigen risico

Premiekorting

Je krijgt premiekorting wanneer je in een bepaalde tijdsperiode geen schade toebrengt. Het hangt af van het aantal jaren zonder schade hoeveel korting je ontvangt.

Iedereen krijgt een korting op de premie maar hoe hoog deze korting is verschilt per persoon. De korting neemt toe als je langere tijd zonder schade rijdt.

Opbouw van premiekorting

Over het algemeen kan de korting oplopen tot 70 tot 80 procent. Wanneer je net begonnen bent dan krijg je nog bijna geen premiekorting.

Als het aantal jaren zonder schade stijgt is er alsmaar meer premiekorting. Elk jaar kom je een trede hoger op de bonus malus ladder.

Het gevolg van schade is dat je op een lagere trede gaat. Wanneer de schade de schuld is van een ander dan val je niet terug. Dit geldt ook voor brand of ruitbreuk.

Beschermen van de korting

Terugvallen naar een lagere korting is niet altijd het geval. Zo kun je met een verzekering de korting beschermen.

Hierdoor ben je tegen een enkele schade per jaar gedekt en ga je niet terug naar een lagere korting. De premie verandert niet zodat je kunt blijven profiteren van de hogere korting.

Delen

Over Author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.