De aanschaf van een nieuwe auto is vaak leuk, maar is altijd enigszins spannend. Omdat het vaak om veel geld gaat brengt de aankoop van auto ocassions risico’s met zich mee. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten om een miskoop te voorkomen en ga je met een goed gevoel op pad.
Doe onderzoek naar het model
Er zijn als je op zoek gaat naar een occasion al veel mensen voor je geweest die in hetzelfde type auto hebben gereden. Lees dus online op fora over hun ervaring m.b.t. het gebruikersgemak, de ervaring, maar ook over de onderhoudsgevoeligheid van de auto’s. Zo voorkom je dat je kiest voor een onbetrouwbaar type auto. Zorg wel dat je geen appels met peren vergelijkt en vergelijk dus auto’s van hetzelfde bouwjaar met dezelfde motor en versnellingsbak met elkaar. Online zijn handige websites waarop gebruikersreviews altijd gekoppeld worden aan het bouwjaar en de motorisering, zo is het extra makkelijk om snel informatie in te winnen en weet je zeker dat je hierdoor geen miskoop zal doen.
Denk vooraf na over de opties die je wilt
Opties bepalen een deel van de prijs van de auto en zonder de juiste opties kan de auto een miskoop zijn. Denk dus vooraf na of je bijvoorbeeld een Trekhaak, Airconditioning of Lederen bekleding wilt in jouw nieuwe auto. Niet alle opties zijn achteraf nog in te bouwen, maar voor bijvoorbeeld een Trekhaak kan dat wel.
Controleer de technische staat en onderhoudsgeschiedenis
Zorg altijd dat je bij aanschaf van een occasion de kilometerstand controleert door middel van een NAP-check. Zo weet je zeker dat er niet gesjoemeld is met de kilometerstand. Je kunt dit makkelijk online doen door het kenteken in te voeren bij de NAP-check. Je ziet dan ook meteen hoeveel is gereden in de voorgaande periodes waardoor je een beter beeld krijgt van de manier van gebruik.
Ook de technische staat en onderhoudsgeschiedenis is van belang bij de aankoop van een tweedehands auto. Veel verkopers staan ervoor open om de auto te laten controleren door een onafhankelijke monteur, zo weet je direct of de auto geen mankementen heeft of dat er dure reparaties verwacht worden. Controleer als laatste de onderhoudsgeschiedenis. Je weet daardoor welk onderhoud reeds is uitgevoerd en of hier niet op is bezuinigd. Wanneer deze niet beschikbaar is kun je onderhandelen over de prijs. Je neemt namelijk een risico als je alsnog de auto koopt.