Verzekeren tegen autodiefstal - Autodiefstal.info

Verzekeren tegen autodiefstal

Hoe regel je de verzekering bij autodiefstal?
Het is ontzettend vervelend wanneer je het slachtoffer wordt van autodiefstal. Helaas overkomt het jaarlijks bijna 10.000 Nederlanders.

Een goede verzekering zorgt ervoor dat je in een dergelijke situatie niet tegen hoge kosten aanloopt. Wat moet je regelen met de verzekering wanneer je auto is gestolen?

Aangifte doen bij de politie

Misschien ben je de trotse eigenaar van een mooie nieuwe auto. Het is belangrijk dat de wagen zo goed mogelijk beveiligd is. Helaas is autodiefstal niet altijd te voorkomen.

Zo komt het vaak voor dat iemand ’s ochtends wakker wordt en ziet dat de auto verdwenen is.

In deze vervelende situatie dien je meteen naar de politie te stappen om aangifte te doen.

Geef onder andere aan waar de auto gestolen is, welke bijzondere kenmerken het heeft en wat de kilometerstand is.

Zorg er daarnaast voor dat je het kentekenbewijs van je auto altijd bij de hand hebt. Vervolgens zet de politie in het kentekenregister van het RDW de aantekening ‘gestolen’.

Dit is zeer belangrijk, want als de dief schade aanricht met de auto ben jij niet meer verantwoordelijk.Contact opnemen met de verzekeraar

Na de aangifte bij de politie dien je contact op te nemen met je verzekeraar. Of de diefstal is gedekt hangt af van je verzekering.

Een deel van de automobilisten heeft alleen een WA-verzekering, waarbij diefstal meestal niet is gedekt.

Wel is de verzekeraar in staat om je autoverzekering vanwege diefstal tijdelijk stop te zetten. Gedurende een bepaalde periode hoef je dan niet te betalen voor de verzekering.

Casco autoverzekering

Wellicht heb je in het verleden een WA verzekering met een beperkt of volledig casco afgesloten. Casco is een uitgebreide dekking waarbij je mogelijke schade aan je auto altijd vergoed krijgt.

Je bent daarmee onder andere verzekerd tegen diefstal, aanrijdingen, brand, storm en botsingen met dieren.

Een autodiefstal is bij een casco verzekering dus gedekt. Neem tijdens het regelen van de verzekering overigens altijd een schadeformulier en een bewijs van aangifte mee.

Hoogte verzekeringsbedrag

De hoogte van het verzekeringsbedrag is afhankelijk van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de ‘nieuwwaarderegeling’ die in het eerste jaar alleen geldt voor nieuwe auto’s.

Wanneer je een tweedehands auto hebt kun je gebruik maken van de zogeheten ‘aanschafwaarde regeling’.

Je krijgt dan het geld van de aanschaf terug. Hoe dan ook heb je altijd een maand recht op een vervangende auto.

In deze periode dien je op zoek te gaan naar een nieuwe auto. De ‘gelijkwaardige autoregeling’ komt dan goed van pas.

In dat geval krijg je van de verzekeraar een bedrag om een auto te kopen die gelijkwaardig is aan je vorige auto.

Terugbetalen verzekeringsgeld

Het kan even duren voordat je het geld van de verzekeraar terugkrijgt. De meeste verzekeraars hanteren namelijk 30 dagen wachttijd.

Het zou kunnen dat je auto in deze periode weer opduikt. Wanneer dit niet het geval is, krijg je het schadebedrag terugbetaald.

Wordt je auto na deze termijn toch terug gevonden? Betaal dan het schadebedrag aan de verzekeraar zo snel mogelijk terug.