Automatische versnellingsbak vs handgeschakelde versnellingsbak - Autodiefstal.info

Automatische versnellingsbak vs handgeschakelde versnellingsbak

0

Wanneer je kiest voor een nieuwe of tweedehandse auto sta je tevens voor de keuze tussen een handgeschakelde auto of een auto met een automatische versnellingsbak. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide types van de versnellingsbak en bijna iedereen heeft een uitgesproken voorkeur. In dit artikel lichten we de verschillen tussen beide opties toe en benoemen we de voordelen en nadelen om jou te helpen bij jouw keuze.

Verschillen tussen automatisch en handgeschakeld

Het belangrijkste verschil tussen beide opties is natuurlijk dat je bij een automatische versnellingsbak zelf niet hoeft te schakelen, maar er zijn meer verschillen! Wist je namelijk dat een automatische versnellingsbak geen koppeling heeft, maar gebruik maakt van een koppelomvormer? Tevens zijn er verschillen in het benodigde onderhoud. We vertellen graag de voordelen en nadelen van beide opties.

Voordelen automatische versnellingsbak

Het belangrijkste voordeel van de automatische versnellingsbak is het gemak dat het brengt tijdens het rijden. Je hoeft letterlijk minder te doen en veel mensen vinden auto’s met een automatische versnelling comfortabeler rijden doordat het schakelen soepeler verloopt dan wanneer je zelf schakelt. Wanneer je een sportieve auto rijdt kan het zijn dat je tevens graag een automatische versnellingsbak wilt hebben. De automatische versnellingsbak schakelt namelijk sneller dan de meeste bestuurders, toch zweren de echte puristen bij een handbak!

Nadelen automatische versnellingsbak

Een automatische versnellingsbak doet het schakelen voor jou, dit betekent wel dat je een stukje controle uit handen geeft. Als je precies wilt kiezen wanneer de auto schakelt zul je het toch echt zelf moeten doen. Wel zijn er automatische versnellingsbakken beschikbaar die tevens via schakelflippers of de versnellingspook nog steeds zelf geschakeld kunnen worden. Dit doe je zonder koppeling, het is dus wel anders dan bij een handgeschakelde versnellingsbak.

Naast dingen die je mogelijk als nadeel kunt ervaren heeft een automatische versnellingsbak ook meer onderhoud nodig en is deze bij aanschaf van een nieuwe auto bijna altijd duurder. Als je keuze om budget gaat kun je dus beter kiezen voor een handgeschakelde auto.

Voordelen handgeschakelde versnellingsbak

De handgeschakelde versnellingsbak geeft jou de volledige controle over de auto. Je kunt dus bij sportief rijgedrag de auto precies laten doen wat jij wilt. De onderhoudskosten zijn gemiddeld lager en hij is goedkoper in aanschaf! Als je de voordelen van een automaat niet ziet dan kunnen we dit dus zeker aanraden.

Nadelen handgeschakelde versnellingsbak

Door zelf te schakelen is er een iets grotere kans dat je iets kapot maakt. Waar de versnellingsbak zelf vaak gespaard blijft kunnen de koppelingsplaten door slecht rijgedrag en overmatig koppeling gebruik slijten en vervangen moeten worden. Ga je er echter netjes mee om dan gaat de koppeling vaak net zo lang mee als de rest van de auto.

De meeste mensen zien het schakelen niet als een last, toch is het in een file niet de makkelijkste oplossing. Woon je dus in de randstad en gaat jouw meeste verkeer op een lage snelheid? Ga dan vooral voor de automaat en maak het jezelf makkelijk.

Delen

Over Author

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.