Het is geen geheim dat rijden bij slecht weer of ’s nachts gevaarlijk kan zijn, maar u bent zich er misschien niet van bewust dat een heldere, zonnige dag verschillende gevaren kan opleveren. De zon kan een ware ravage aanrichten op uw dag, van verblindende schitteringen tot een zonnesteek. Hier zijn enkele belangrijke tips om u veilig te houden.
Pas op voor schittering door de zon
De schittering van de zon kan uw zicht op de weg verstoren en het moeilijk maken om obstakels te ontwijken, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang, wanneer de schittering het sterkst is. Ongeveer 9.000 ongevallen per jaar worden veroorzaakt door verblinding door de zon. Neem dus de tijd om te rijden en wees voorzichtig in deze periodes.
De zonneklep in uw auto kan helpen de hoeveelheid direct zonlicht die in uw ogen valt te verminderen, en een gepolariseerde zonnebril helpt de schittering te verminderen. Als u moeite heeft met zien tijdens het rijden, geef uzelf dan meer ruimte om de auto voor u te volgen. Zo kunt u beter op hun bewegingen anticiperen en mogelijke ongevallen vermijden. Tot slot, een schone voorruit aan beide zijden en het vermijden van voorwerpen op uw dashboard die het licht kunnen weerkaatsen, zijn andere manieren om verblinding in uw auto te verminderen.
Bescherm uw auto
De zon maakt het rijden niet alleen moeilijker. De hitte die de zon afgeeft, kan uw auto tijdens de zomermaanden schade berokkenen. Hoge temperaturen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw motorolie dunner wordt en de efficiëntie van uw koelvloeistof en automatische transmissievloeistof verminderen. Het is een goed idee om uw olie vóór de zomer te vervangen en over te schakelen op een dikkere olie die minder schade ondervindt van de hitte. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u dubbel controleren wat u moet doen als uw auto oververhit raakt.
Hoge temperaturen kunnen uw accu ook beschadigen doordat de vloeistof verdampt. Dit kan op zijn beurt leiden tot zuurlekkage en corrosie. Om uw accu tijdens de maanden met warm weer te beschermen, parkeert u hem indien mogelijk in de schaduw en controleert u hem af en toe op tekenen van corrosie.
Als corrosie zich lijkt op te hopen, gebruik dan een oude tandenborstel en een oplossing van zuiveringszout en water om de contactoppervlakken te reinigen. Zorg ervoor dat u geen corrosie of accuzuur op uw huid of in uw ogen krijgt.
Houd de banden in de gaten
Hoe warmer het is, hoe meer druk uw banden opbouwen door de verhoogde temperatuur. Voor elke stijging van 10 graden in temperatuur kan uw bandenspanning zelfs 1 tot 2 PSI stijgen. Als deze veranderingen door het weer en regelmatig gebruik worden gecombineerd, is de kans op een klapband groter.
U kunt de temperatuur van uw banden laag houden door in de schaduw te parkeren. Het is ook belangrijk om regelmatig uw bandenspanning te controleren om er zeker van te zijn dat uw banden de juiste spanning hebben. Zo voorkomt u klapbanden en verbetert u de tractie en brandstofefficiëntie.
Blijf veilig op de weg
Wist u dat examengerichte rijlessen er niet alleen zijn om uw rijbewijs snel te halen? Rijschool Tilburg biedt leuke en leerzame rijlessen aan. U krijgt nog meer nuttige tips, wat een van de beste manieren is om uw rijvaardigheid te verbeteren en u zekerder te voelen achter het stuur.